2012-05-23 20:13:01

IBAN számlaszám

2003. január 1-jétől Magyarországon is bevezetésre került az EU-ban banki szabványként használt nemzetközi számlaszám az IBAN (International Bank Account Number). A nemzetközi számlaszám segítségével egyértelműen azonosítható a számlavezető ország, a bank és az ügyfél. Az IBAN és a nemzetközi bankazonosító kód (BIC - Bank Identifier Code vagy más néven SWIFT kód) használatával nemzetközi szinten is gyorsan és megbízhatóan bonyolíthatja le pénzügyeit.

Az egységes fizetési eszközzel végrehajtott műveletek lebonyolítási feltételeinek harmonizációjáért intenzív munka folyik az Európai Unióban. A megoldáshoz vezető első lépésként bevezetésre került a nemzetközi egységes bankszámlaszám, az IBAN. A nemzetközi számlaszám és a nemzetközi bankazonosító kód (BIC) segítségével szabványosítható az idegen számlaszámok és bankok felismerése, ezáltal az átutalási műveletek is automatizálhatóak.

Miért fontos, hogy használja az IBAN és BIC azonosítókat?

Az Európai Gazdasági Térségbe érkező EUR átutalások esetén a kedvezményezett IBAN számlaszámának és bankjának BIC azonosítójának kitöltése ajánlott.

2007. január 1-jétől ezen adatok hiányos vagy nem megfelelő helyen történő kitöltése nem csupán plusz díjat, hanem az átutalás visszautasítását is maga után vonhatja.

Nagyon fontos, hogy minden ügyfelünk - így Ön is - tájékoztassa partnereit a saját IBAN számlaszámáról és a Takarékszövetkezet BIC azonosítójáról, amely a következő: SOVTHU22

Egyúttal felhívjuk az Ön figyelmét arra, hogy kérje el partnereitől IBAN számlaszámukat és a számlavezető Bankjuk BIC azonosítóját.

EUR utalások esetén ezeket az azonosítókat a megfelelő helyen és formátumban használja! Ellenkező esetben előfordulhat, hogy külföldi bankköltség merül fel az átutalás teljesítésekor, amely költséget az átutalást kezdeményező félre - tehát Önre - terhel rá a kedvezményezett vagy a közvetítő Bank.

Mi az IBAN?

Az IBAN (International Bank Account Number) nemzetközi számlaszám, amelynek hossza és felépítése országonként eltérő.
Magyarországon a nemzetközi bankszámlaszám az alábbi szabályok alkalmazásával került kialakításra:
a. az első két karakter Magyarország ISO 1366 szabvány szerinti országkódja: HU;
b. a 3-4. karakter az ellenőrzőszám;
c. az 5-28. karakteren a belföldi pénzforgalmi jelzőszám
16 karakter hosszúságú pénzforgalmi jelzőszám esetén az IBAN képzésekor az utolsó 8 karaktert nullával töltendő fel.

Hogyan használja az IBAN számlaszámot?

Deviza utalási megbízás esetén a kedvezményezett számlaszám mezőbe kell beírnia partnere IBAN számlaszámát.
A számlaszámot folyamatosan, szóköz és kötőjel nélkül, minden egyéb megjegyzést kerülve kérjük feltüntetni.

Hogyan tájékozódhat IBAN számlaszámáról?

  •     megtalálja bankszámlakivonatán
  •     érdeklődhet bankfiókjainkban