2015-02-04 16:38:30

KHR szolgáltatás

 

 

A KHR közel 450 hazai bank és pénzügyi intézmény által közösen működtetett védett nyilvántartás, amely a hitelintézetek által átadott ügyfél- és szerződésadatokat kezeli, valamint hitelinformációt szolgáltat a bankoknak a felelős hitelezés feltételeinek biztosítása érdekében.


A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR, korábbi nevén BAR) a hitelintézetek által átadott lakossági és vállalkozói ügyféladatokat kezeli a jogszabályoknak megfelelően, a PSZÁF által felügyelt módon. A KHR szolgáltatás célja, hogy a bankok és hitelintézetek pontosabban megítélhessék a hiteligényléssel hozzájuk forduló magánszemélyek és vállalkozások hitelképességét a rendszerben tárolt hiteladatok és hiteltörténet megismerésével. A KHR a felelősségtudatos hitelezés kultúráját támogatja, mivel általa precízebb kép alkotható az ügyfél hitelvisszafizetési képességéről.

A KHR információi pozitív és negatív minősítést egyaránt hordozhatnak. A KHR szolgáltatás mind az ügyfeleknek, mind pedig a hitelintézeteknek előnyös, hiszen megkönnyíti a jó hitelmúlttal rendelkező adósok számára a hitelhez jutást, védi az ügyfeleket a túlzott eladósodás veszélyeitől, valamint általában csökkenti a hitelezéssel járó kockázatokat.

ÚJDONSÁG: Pozitív KHR hiteltörténet építése, már magánszemélyek számára is!
A KHR szolgáltatás működését szabályozó új jogszabály (2011. évi CXXII. törvény) lehetővé teszi, hogy a korábbi, kizárólag negatív (mulasztással, visszaéléssel kapcsolatos) információkon túl bármely magánszemély immár pozitív hiteltörténetét is elérhetővé tegye hitelintézetek számára a hitelbírálat során.

Bármely hitellel rendelkező magánszemély szabadon nyilatkozhat arról, hogy pozitív hiteladatai, valamint hiteltörténete is elérhetőek legyenek a KHR-t felhasználó bankok, hitelintézetek számára. Ez az ingyenes lehetőség mind a jól fizető ügyfelek számára, mind pedig a problémás hitellel bíró (azaz KHR-es mulasztással rendelkező ügyfelek, "BAR listások") számára hasznos segítséget jelent a hiteligénylés során, hiszen egy negatív információt ellensúlyozhat, egy másik hitel fizetése során bizonyított késedelem nélküli törlesztés .

Az új, pozitív KHR hiteltörténet segítségével nagy mértékben befolyásolhatja, hogy a hiteligénylés során bankja milyen információkat lát Önről a KHR-ben. Használja ki a szolgáltatásban rejlő új lehetőségeket, építse pozitív hiteltörténetét a KHR segítségével!

Központi Hitelinformációs Rendszerrel kapcsolatos tájékoztatás