2012-12-18 15:43:12

Start számla

 

Törvényi változás!

2012. október 01. napján hatályba lépő 2012. évi XCVII. törvény  módosítja a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 2005. évi CLXXIV. Törvényt.


A törvény módosítása értelmében új Start-számla 2012. október 01. napjától nem nyitható.
A takarékszövetkezetünknél nyilvántartott – 2012. október 1. előtt nyitott – Start-számlákat változatlan feltételekkel kezeljük.

Start-számlára – korlátozás nélkül – szülői és/vagy egyéb támogatói (pl. önkormányzati)

befizetés teljesíthető. A magánszemélyek befizetései után állami támogatás jár.

A Start számla kamatait Hirdetményünk tartalmazza.

Az állami életkezdési támogatás összege gyermekenként a következőkből áll:

  1. az alap támogatás, ami a születést követően, egyszeri alkalommal jár. A 2009-ben, illetve az azt követően született gyermekek után járó alap támogatás összegét az éves költségvetési törvények határozzák majd meg.

  2. rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő vagy átmeneti vagy tartós nevelésben lévő gyermek esetén a gyermek 7 és 14 éves korában egyszeri támogatás jár.

  3. a Start-számlára történt saját befizetések után minden évben a befizetett összeg 10%-ának megfelelő, de legfeljebb évi 6.000 Ft, befizetések utáni állami támogatás jár.
    Két esetben a befizetések utáni állami támogatás a fentinél nagyobb:
    • A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekeknél a befizetések utáni állami támogatás a Start-számlára történt saját befizetések után minden évben a befizetett összeg 20%-a, de legfeljebb évi 12.000 Ft.

    • Az átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermek után a befizetéstől függetlenül  12.000Ft az állami támogatás évente.

Ezek tehát az állami támogatás elemei. Ezen felül a gyermeké az összes, Start-számlára történt szülői és/vagy egyéb támogatói (pl. önkormányzati) befizetés, valamint a számlán jóváírt kamat.
A Start-számlán nyilvántartott követelés kifizetését – a számla megszüntetésével – a gyermek a 18. életévének betöltése napjától kérheti.


A Start-számlán lévő követelés az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által biztosított termék. A betétbiztosításról itt olvashat részletesen: http://www.oba.hu/ .
 

Kapcsolódó dokumentumok